Skip to main content

Pack – Unpack Tasarım Deseni (Pack – Unpack Design Pattern)

   
     
Bir nesneye ait durumunu (parametrelerini, değerlerini vb : saved state) kaydederek daha sonra tekrar kullanmak gerektiğinde Pack – Unpack yapısı kullanılmalıdır. Böylece aynı nesne aynı değerlerle tekrar oluşturulabilir.
Ayrıca nesnenin katmanlararası (istemci – sunucu : client – server) geçişi sözkonusu ise değerlerin transferi için yine Pack – Unpack yapısı gereklidir.
Dynamcis AX’ta debug yaparken değişkenlerin birden sıfırlandığına şahit olduysanız, ya da dialog metodu ile kullanıcıdan aldığınız değerlerin bir türlü işleme dahil olmadığını görüyorsanız sorun pack – unpack yapısının kullanılmamış olmasıdır. Çünkü nesne katmanlar aarası taşınırken değerleri taşınamaz.

Nesnelerin o anki istenen değerlerini kaydetmek için (save state) pack metodu kullanılır. Bu metod belirtilen değerleri bir container’e yazar ve kaydeder. Kaydedilmiş değerleri alıp kullanmak için ise Unpcak metodu kullanılmalıdır.

Pack ve unpack metodları oldukça standart metodlardır ve genel olarak ayn yapıya sahiptir. Pack – Unpack Tasarım Desenini kullanabilmek için alttaki işlemleri yapmak gerekir.
1. Pack metodu tanımlayın
1public container pack()
2
3container pack()
4{
5 return [#CurrentVersion,#CurrentList];
6}
2. Kaydetmek istediğiniz değerleri ClassDeclaration’da belirtin.
 
01public class myClass extends RunBaseBatch
02{
03 TransDate transDate;
04
05 //Kaydetmek istediğiniz değerler
06 #DEFINE.CurrentVersion(1)
07 #LOCALMACRO.CurrentList
08 transDate
09 #ENDMACRO
10}
3. Unpack metodu tanımlayın
unpack metodu sınıfın kaydedilen durumunu ifade eden container’ı alıp belleğe koyar. Bu işlem için versiyon numarası kullanılır. Bir sınıf için birden farklı numaralarla state tanımlanabilir.
Unpack metodu boolean bir değer döndürür. Böylece değerin okunabildiği kontrol edilir.
 
01public boolean unpack(container _packedClass)
02{
03 int version = conPeek(_packedClass,1);
04 ;
05 switch (version)
06 {
07 case #CurrentVersion:
08 [version,#CurrentList] = _packedClass;
09 break;
10 default:
11 return false;
12 }
13 return true;
14}
Bir sınfın nesnesini olşturmak için kullanılan new metodu, aksi belirtilmediği müddetçe unpack metodunu çalıştırır ve varsa kaydedilmiş değerleri geri getirir. Bu yeni oluşturulan nesne önceki ile aynı değerlere sahip olmakla birlikte aynı nesne değildir; yani farklı bellek bölgelerini işgal eder.
Sık kullanıldığı yerler : RunBaseBatch, Batch, QueryRun, Microsoft Dynamics AX collection sınıfları (foundation classes)
Örnek için AOT\Classes\Tutorial_RunbaseBatch sınıfını izleyebilirsiniz.
Bu sınıfın ClassDeclaration’unu incelerseniz, transDate ve custAccount değerlerinin kaydedilmek istendiğini görebilirsiniz. Ayrıca dialog metodunu incelerseniz, kullanıcıdan alınmak istenen tarih ve müşteri hesabının varsayılan değerlerinin unpack ile getirilen bir önceki değerler olduğunu görebilirsiniz. Böylece kullanıcı aksini belirtmediği taktirde aynı değerlerle tekrar rapor alabilir.
01class Tutorial_RunbaseBatch extends RunBaseBatch
02{
03 // Packed variables
04 TransDate transDate;
05 CustAccount custAccount;
06
07 // Dialog fields
08 DialogField dlgCustAccount;
09 DialogField dlgTransDate;
10
11 #define.CurrentVersion(1)
12 #localmacro.CurrentList
13 transDate,
14 custAccount
15 #endmacro
16}
 
01public Object dialog()
02{
03 DialogRunbase dialog = super();
04 #resAppl
05 ;
06 dialog.addImage(#ImageEmployee);
07 dialog.addInfoImage();
08 dlgTransDate = dialog.addFieldValue(typeid(TransDate),transDate);
09 dialog.addTabPage("@SYS76580");
10 dlgCustAccount = dialog.addFieldValue(typeid(CustAccount),custAccount);
11
12 return dialog;
13}

Popular posts from this blog

What does this mean: "The form datasource query object does not support changing its AllowCrossCompany property after the form has executed the query."?

I have made a form with datasources vendtable and vendtrans. Inside vendtable_ds.executequery() looks like this: QueryBuildDataSource queryBuildDatasource ,queryBDS_VendTrans_Invoice; ; queryBuildDatasource = this.query().dataSourceTable(tablenum(vendtable)); queryBDS_VendTrans_Invoice = this.query().dataSourceTable(tablenum(vendtrans)); if (curext() == "MASTERCOMP") { this.query().allowCrossCompany(true); } else { this.query().allowCrossCompany(false); } //FilterVendorName = stringedit control on form if (FilterVendorName.text()) { queryBuildDatasource.addRange(fieldNum(VendTable,Name)).value(strfmt("*%1*", FilterVendorName.text())); } else { queryBuildDatasource.clearRange(fieldNum(VendTable,Name)); } //FilterInvoiceNumber = stringedit control on form if (FilterInvoiceNumber.valueStr() == "") { queryBDS_VendTrans_Invoice.enabled(false); } else { queryBDS_VendTrans_Invoice.enabled(true); queryBDS_VendTrans_In...

Credit Note [Dynamics AX] using X++

This post will help to create credit note for a sales order based on the invent lot id. All the invoices raised for a particular sales line – Lot Id will be raised back as a credit note. Information on Credit Note: A credit note or credit memorandum (memo) is a commercial document issued by a seller to a buyer. The seller usually issues a Credit Memo for the same or lower amount than the invoice, and then repays the money to the buyer or sets it off against a balance due from other transactions Below Code will help to create credit note for all the invoices raised against the sales line -lot id. Please note: This code can be customized as per your requirements. This is just a template to help creating credit note using X++ code. Please test the code before use. static void SR_CreateCreditNote_Sales(Args _args) { // Coded by Sreenath Reddy CustInvoiceTrans custInvoiceTrans; Dialog dialog = new Dialog(“Create credit note – for sales.”); DialogField dfInv...